Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Филипов: Служебният кабинет няма правомощия за пенсионна реформа

Снимка: Личен архив


Социалната политика е прерогатив на редовните правителства, посочи Никола Филипов по повод повишението на пенсиите, предвидено от 1 октомври.

"Важна тема, която остана на заден план заради политическите драми. Да се повишат пенсиите звучи добре, прекрасно е. Всяка една партия, която покачва пенсиите, си дава вид, че мисли за възрастните хора. Въпросът е, откъде ще дойдат тези пари? Служебният кабинет е абсурд да променя пенсионната система, защото няма правомощията. Това е прерогатив изцяло на редовните правителства. Предложението е да се повишат с 16 %, но това ще доведе до 2 милиарда допълнителни разходи. Когато се прави такава фундаментална реформа, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите. На този етап такава информация няма. Трябва да се замислим, когато ни обещават такива прекрасни неща, защото парите трябва да дойдат някак. Ще има и следващата вълна на COVID-19, което значи спад на европейската и нашата икономика. Мотивите на Асен Василев за увеличението са концептуално сбъркани. От една страна, има подобрение на макроикономическата обстановка, имаме повече приходи, остават рисковете с кризата, заделят се над милиард за подготовка за новата вълна и за подкрепа на бизнеса, но от друга страна, хем има криза, хем има очакване за събираемост на приходите".

Проблемът в пенсионната система е генерирането на дефицит, каза още финансистът.

"Нашата пенсионна система е такава, че винаги ще има системно генериране на дефицит. Малко над 50 % от бюджета на НОИ се финансира от държавата. Представете си го така: като продънена каса".

Пенсионната реформа в момента е популизъм, на мнение е Филипов.

"Когнитивен дисонанс: когато го правеше предишният кабинет, беше популизъм, купуване на гласоподаватели. Тази мярка с добавката от 50 лева беше временна, струваше 104 милиона лева на бюджета на месец. Нямаше идея да продължи вечно. Това, което сега се предлага, е увеличение с над 2 милиарда лева. Изведнъж обаче се оказа, че това не е популистко. Забележителното е, че едното е негативно, а другото е хубаво".
Нужен ли е по-устойчив модел?

"Не е сега моментът за промяна на пенсионната система. Моделът към момента е добър. Частните фондове са позитивно нещо. Големият проблем е, че голяма част от българите не се осигуряват на реалната си заплата, това е и причината да се генерира дупката в бюджета на НОИ, а това означава, че всяка година трябва да се субсидира от държавата. Позитивен момент от пандемията е, че хората разбраха, че трябва да се осигуряват на реалните си доходи. Нека да поработи НОИ в текущата ситуация, да видим колко пари ще се събират, когато икономиката се възстанови, когато хората започнат да се осигуряват на реалната си заплата. Тогава можем да започнем по-задълбочен и смислен дебат на темата. Механичното увеличение не е решение. Тези пари ще се генерират или с последвало увеличение на данъците, или с нови дългове. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.