Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилие в Общинския съвет в Шумен

7
Снимка: Радио Шумен

Общинският съветник Добромир Драев си изпусна нервите по време на заседание на Общинския съвет в Шумен днес. Нападение и викове опорочиха общинската сесия, която в момента тече в зала "Проф. Венета Вичева". 

След като Драев се качи на сцената и крещя срещу общинския кмет Любомир Христов, слезе долу в залата и се отправи към бившия кмет и настоящ съветник Красимир Костов. След още викове последва и физическа атака срещу Костов, който беше съборен на седалката. Агресията бе предизвикана от твърдението на бившия кмет, че през годините скаутският клуб "Мадарски конник" е получил близо 100 000 лв. финансиране от Общината. Драев бе удържан от общински служители и съветници.

Преди саморазправата обаче кметът на Шумен Любомир Христов обясни, че Общината няма намерение да унищожи скаутския клуб, както се изрази Добромир Драев. Христов уточни, че те искат да помагат, а не да закриват.

В дискусията се включи и общинската съветничка Даниела Русева, която каза, че ако се вземе решение за финансиране на скаутския клуб, със същата сума трябва да се финансират и останалите НПО-та в Общината.

Драев, който е сред основателите на шуменския скаутски клуб, поиска 15 000 лева от общинския бюджет за издръжка на местната доброволческа организация. Тя е в тежко състояние заради пандемията, твърди той.

След емоционалната дискусия, при която се стигна до викове, бой и обиди, заседанието бе спряно за 10 минути.

Репортер на Радио Шумен съобщи, че преди минути Драев извика полиция в отговор на реплика на Костов, че бил дрогиран и пиян. Председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова го помоли да напусни залата, което той направи.

В крайна сметка предложението за финансиране на скаутите не срещна подкрепа. "За" гласуваха 17 общински съветници, но и толкова се въздържаха. Против са 6.

„Аз се извинявам като човек, който е предложил г-н Драев в листите. Тъй като той не благоволи да се извини на никого. Нямаше доблестта да го направи, затова искам аз да се извиня за това, че съм го предложила. И както съм го предложила, искам да го призова да си подаде оставката от Общинския съвет. Не може ние да берем срама на такива общински съветници“, обяви по-късно Даниела Русева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия