Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокурор проверява сигнала на Рашков срещу Гешев

| обновено на 29.07.21 в 18:17
Валентина Маджарова
Снимка: БГНЕС

Прокурор от отдел "Антикорупция" в Специализираната прокуратура ще проверява сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев с твърдения за неправомерно разпространяване на данни от специални разузнавателни средства. 

Прокурорът е бил избран със системата за случайно разпределение на делата, каза ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, но отказа да каже името му: 

Из между 8 - 9 магистрати е бил избран спецобвиненителят, който ще проверява има ли основание за разследване срещу  Иван Гешев. Името щяло да стане ясно с финалния акт, който той ще подпише, обясни Маджарова: "Нека да осигурим максимална хигиена за този магистрат, защото натискът и обществения интерес по казуса е огромен". 

От един до четири месеца може да отнеме проверката, чийто резултат и мотиви сигналоподателят Бойко Рашков има право да обжалва пред Спецапелативната прокуратура, ако не е съгласен с тях. Маджарова предположи, че най-вероятно служебният вътрешен министър ще обяви публично резултатът, но се ангажира информация да има и по линия на спецобвинението.

На въпрос ще може ли проверяващият прокурор да се абстрахира от от думите на главния прокурор Иван Гешев, че аргументите, с които правосъдният министър Янаки Стоилов поиска освобождаването му от ВСС и които са залегалнали и в сигнала на Бойко Рашков са  "правно нищо", ръководителката на спецпрокуратурата беше категорична:

"Когато човек е магистрат, би следвало прагът му на търпимост да е малко по-висок, тоест наблюдаващият прокурор по преписката би се абстрахирал от всички изнасяни публични медийни факти и обстоятелства, и би се произнесъл по вътрешно убеждение както ние, прокурорите го наричаме, по закон".

 И изрази учудване от големия интерес към сигнала, защото той не бил прецедент: "Сигнали срещу главния прокурор са постъпвали, вероятно и ще продължат да постъпват както срещу този главен прокурор, така и срещу предходен главен прокурор, така и срещу председател на върховно съдилище. Това са нормалните неща. Всеки български гражданин има така нареченото конституционно право на жалване".

Валентина Маджарова не успя да каже за колко сигнала става дума, но се сети, че проверката по нито един от тях не е прераснала в досъдебно производство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени