Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надзорният съвет на ББР подготвя сигнал до прокуратурата за отпуснат от банката заем

| обновено на 29.07.21 в 18:45
Кирил Петков, икономически министър
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Българската банка за развитие подготвя сигнал до прокуратурата за заем, отпуснат при предишното управление, обяви икономическият министър Кирил Петков в парламента. Около 250 милиона лева трябва да бъдат провизирани заради рискови кредити, допълни Петков. Въпреки лошите резултати, един от бившите управители е получавал над 460 000 лева годишна заплата.

В момента се търсят икономически свързаности с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски заради санкциите му по глобалния пакт „Магнитски“, но самият Пеевски като физическо лице никога не е кредитиран от ББР.

Редица лоши практики при кредитирането са установени при Българската банка за развитие, които ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви министър Кирил Петков. Първият голям проблемен кредит е обезпечен с имот, но при затруднения на обслужването му консултант предлага разделянето на компанията и заема на две:

"При това интересно разделение на риска и заема много ясно се вижда, че рискът на банката е бил изцяло сложен по най-неподходящия начин. По този казус Надзорът на ББР в момента събира тези данни и ще ги вкара в прокуратурата".

Петков се обяви банката да бъде разделена условно на проблемно и друго портфолио:

"Така, че едното да не влияе на другото и да имаме ясна концепция какво се случва. Това, което е с проблемното портфолио, трябва лека-полека да се опитаме да го намалим по начин, по който данъкоплатецът да не загуби част от парите си".

Икономическият министър смята, че ББР трябва да има представител в Първа инвестиционна банка, защото в момента притежава около 18 на сто от нея. След като акциите на частната банка поскъпнат над цената, на която ББР ги е закупила, тя трябва да излезе от ПИБ, защото не е нейна работа да притежава част от частна банкова институция:

"При тази следваща стъпка бих се радвал, ако пазарните акции на ПИБ се качат над или равно на 5 лева и в момента, когато това се случи, да можем да излезем максимално бързо, защото не е ролята на Българската банка за развитие според мен, да даръжи такава инвестиция".

Кирил Петков е убеден, че ББР трябва да функционира като държавна банка. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.