Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат забрана на политическата и партийна дейност в училище

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Служебният кабинет предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет. На работа педагозите трябва да са политически неутрални. Изискването трябва да важи и за началниците и служителите в Регионалните управления на образованието, се посочва в проекта.

Предложението на Образователното министерство за законодателни промени е провокирано от множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително в качеството на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на образованието са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. 

ГЕРБ: Учители и директори са привиквани в полицията да обясняват дали са агитирали за партия

Подобни дейности могат да изместят професионалното начало при управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

С друго свое решение служебното правителство спиря изграждането на нов правителствен комплекс на територията на „СОФИЯ ТЕХ ПАРК“ от „Държавна консолидационна компания“. Междуведомствена работна група към министъра на икономиката, в която ще участват всички заинтересовани ведомства ще анализира необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.