Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Каталуния разреши удължаването на вечерния час в 163 общини до 6-и август

В Испания само два автономни региона са извън „тъмно червената зона”

Върховният съд на Каталуния разреши удължаването на вечерния час в 163 общини от днес до 6-и август. Мярката засяга населени места с над 5 000 жители и над 400 регистрирани случая на 100 000 души.

Според Европейския център за профилактика и контрол над заболяванията Калстилия Ла Манча и Мурсия са единствените испански автономни региони, които не попадат в т.нар. „тъмно червена зона”, заради малко по-нисък брой заразени с Covid-19, които средно за цялата страна са почти 700 на 100 000 жители.

Един от най-засегнатите продължава да е Каталуния, където в болница са 2 208 души, 558 от които в интензивни отделения.

Смъртните случаи продължават да растат, след като статистиката отчете, че само за последната седмица са починали 155 души, срещу 17 седмично в началото на месеца.

Местните власти ваксинират приоритетно възрастовата група от 12 до 29 години, където са най-много новозаразените, а полицията следи всяка нощ плажовете, градските паркове и площадите за незаконни партита.

На фона на всичко това бившият регионален министър на здравеопазването Алба Вергас вече е подсъдим за дискриминация. Делото срещу него е по жалба на синдиката на испанската национална полиция, който твърди, че каталунската полиция е била ваксинирана първа, а испанската е била принудена да чака по политически причини.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени