Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отново изслушват служебния вътрешен министър

Бойко Рашков: Няма необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут

| обновено на 30.07.21 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Налице е завишен миграционен натиск, съобщи в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков. За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. 

590 са нелегално влезлите у нас лица, които са задържани от граничните власти.

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване незаконния трафик и към България“, каза Рашков.

Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция „Жандармерия“ и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция и Гърция са командировани близо 300 служители с 28 високопроходими автомобила.

„Допълнително, считано от 28 юли, в прилаганите охранителни мероприятия са включени 150 служители и 35 броя транспортна техника от дирекция „Жандармерия“, разположени на основни пътни възли и в райони на населени места в дълбочина на граничната зона при границите с Турция и Гърция“.

Министър Рашков съобщи, че капацитетът на бежанските центрове в Харманли и Любимец е запълнен 85%. 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обвини Рашков за увеличение миграционен натиск:

„Къде бяха полицейските служители, Вие ги прибрахте и ги пратихте по села и паланки да викат кметове, учителки“.

Служебният министър отрече това: „Увеличени са оборотите, с които се работи“. 

На този етап обаче не може да се твърди, че има някакъв необичаен миграционен натиск по Балканския маршрут, уточни още Рашков.

МВР поддържа готовност за реакция, ако натискът се увеличи допълнително.

Вътрешният министър заяви, че за последните месеци не са създадени условия за увеличаване на нелегалните опити за преминаване на границите ни. България ще поиска при необходимост помощ от Европейската комисия, ако има по-тревожна картина по границите ни.

Депутатите изслушват днес отново министъра на вътрешните работи от служебното правителство Бойко Рашков по искане на ГЕРБ - СДС - този път за степента на миграционен натиск у нас. За 46-ото Народно събрание днес е първият петъчен парламентарен контрол. В процедурата се настоява Бойко Рашков да информира Народното събрание и за нелегалната миграция на територията на страната за периода на служебното правителство. По-рано депутатът Христо Гаджев уточни

„Искаме първо да видим какво е състоянието, какви мерки взема МВР и взема ли въобще мерки да предотврати влизането на територията на България нелегално“.

Рашков бе изслушван и в сряда във връзка с изнесените от него твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

В рамките на петъчния парламентарен контрол девет министри от служебния кабинет ще отговарят на 20 въпроса и две питания на депутати.

От Бойко Рашков са изискани конкретни данни за образуваните досъдебни производства за купуване на гласове.

Министърът на икономиката Кирил Петков ще информира за управлението на европейски пари в подкрепа на бизнеса.

За събраните по съдебен ред средства от задълженията към държавата от хазартния бизнес в размер на 700 млн. лева ще отговаря финансовият министър Асен Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени