Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев връчва мандат за кабинет на ИТН днес

В 17.00 часа ще стане ясно и името на кандидата за премиер

| обновено на 30.07.21 в 11:26
Снимка: Латинка Светозарова

Президентът Румен Радев съобщи в Плевен, че още днес ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила „Има такъв народ“.

Радев направи кратко изявление преди церемонията по връчването на първите офицерски звания на випуска от ВВВУ „Георги Бенковски“:

„Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог чувате атаки към служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовен кабинет. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да има редовно правителство. И е време българите, и те са в правото си, да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия „Има такъв народ“ днес в 17.00 часа. Оттам нататък действаме по процедура“.

На въпрос на „Хоризонт“ - нови избори или кабинет очаква, Радев отговори: „Питайте партиите“.

Кой е кандидатът за премиер на партията

„Името на кандидата за премиер на политическа партия „Има такъв народ“ ще стане ясно в 17.00 часа, когато президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство“. Това обяви в кулоарите на Народното събрание Станислав Балабанов. 

Той допълни, че партията е готова с имената на бъдещите министри, но отказа да ги назове:

„Лицата, ще се запознаете с тях, разбира се, са доказани професионалисти в сферите си. Вървим по пътя, по който вървим от 2016 г. след проведения национален референдум. Комбинация между професионализъм, доказан опит и морал, уважаеми колеги, морал. Защото, нищо против нямам Асен Василев и Кирил Петков като личности, които са публични и хората ги харесват…Но съвестта и достойнството много повече тежат… Разчитаме приятелският огън да спре и да работим“. 

Асен Василев отговори: Вижда се координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов 

Тошко Йорданов от ИТН отправи тежки нападки срещу министър Асен Василев 

Слави Трифонов: Ако ДБ не се сетят кой е основният враг, отиваме на предсрочни избори 

От „Има такъв народ“ очакват подкрепа за бъдещия кабинет от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени