Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

| обновено на 30.07.21 в 16:45
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД:

"Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез допускане и на базата на това допускане се изработва ПУБ, и той се отразява в застроителния план, и чак тогава се издава виза."

Прехвърлянето на правата от страна на Министерство на здравеопазването на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания“ EАД

Какво точно означава това прехвърляне на правата?

"Когато се прехвърлят правата по един договор чрез тристранно споразумение между компанията, която в случая представлявам аз, като изпълнителен директор, иначе тя има управително тяло от Съвета на директорите, Министерство на здравеопазването и изпълнителят на инженеринга всички права и задължения, които са били като възложител на Министерство на здравеопазването, биват прехвърляни към управляваното от нас дружество. И прекратяването на договори, и каквото и да се прави по този договор – е наша отговорност.

Разбира се, дружеството е собственост на Министерството на здравеопазването. Едноличен негов собственик е министърът на здравеопазването, като физическо лице, представляващо държавата.

В момента правата и отговорностите по договора за строителството на болницата са към “Здравна инвестиционна компания“ EАД, не към Министерството на здравеопазването.

Обаче имотът, в който ще се изгради болницата, е собственост на Министерството. Поради тази причина градоустройствените процедури се провеждат от името на собственика на терена, в случая – Министерството на здравеопазването.

Затова чрез пълномощно от министъра конкретно за имота е провеждана тази процедура. Тъй като обектът е от национално значение, произнасянето трябва да бъде на МРРБ, където очевидно има някакви опасения."

Ще предприемете ли необходимите действия за прекратяване на договора с дружеството “Детско здраве“

"Във връзка с указанията, които съм получил от принципала, съм върнал едно писмо и съм обяснил, че е необходимо решение на едноличния собственик. Това не става с писмо, трябва да има решение на едноличен собственик на капитала. И когато получа такова решение, защото всяка една такава дейност, защото договорът е със 77 млн., той е значително като стойност над правомощията ми като изпълнителен директор, които аз мога да прекратя и да ангажирам дружеството. Аз и оферта не мога да давам за такива суми, не мога да прекратявам договори."

Чуйте инж. Иван Алексиев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени