Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Йорданова: Неприемливо е да чуеш в деня на гласуването имената, които се очаква да подкрепиш

Надежда Йорданова
Снимка: БНР

„За всеки разумен човек би било неприемливо да разбере, да чуе имената, които се очаква да подкрепи, в деня на гласуването или часове преди него.“ Това заяви пред БНР Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Ивайло Мирчев: Надяваме се да научим предложенията за министри преди връчването на мандата     

Продължаваме да нямаме искания за министерски места, уточни Йорданова и допълни, че няма решение на парламентарната група на ДБ как ще продължат преговорите с ИТН след напрежението вчера. 

Слави Трифонов: Ако ДБ не се сетят кой е основният враг, отиваме на предсрочни избори

Извън дневния ред на вчерашния парламентарен ден остана проектът за решение, с което главният прокурор да бъде задължен да внесе доклад относно дейността на Бюрото за защита на свидетели.

„Не стигна парламентарното време“, поясни Надежда Йорданова в предаването „Преди всички“.

„Това по никакъв начин нито не обезкуражава, нито намираме в него тревожен сигнал. Следващата парламентарна седмица предстои, ние ще настояваме тази точка да е една от първите в следващите парламентарни дни.“

„Главният прокурор, дори да се опита да удължи времето за изготвянето на този доклад, едва ли ще се получи. Не очаквам повече от седмица да отнеме физическото изпращане на един доклад от сградата на Главна прокуратура до Народното събрание“, коментира Йорданова.

„Трябва да разберем причините, поради които Бюрото за защита не изпълнява основната си функция – да охранява и защитава лица, които са застрашени в рамките на наказателното производство“, подчерта Надежда Йорданова.

Според нея е необходимо да се предприемат действия за промяна в статута на Бюрото, а ДБ има законодателна готовност в тази посока.

„Бюрото за защита трябва да се върне към своята същност – за застрашените лица в наказателното производство, а охраната както на главния прокурор, така и на други застрашени магистрати - нека това да бъде по реда, който се прилага за всеки един висш служител в държавата.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна