Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янаки Стоилов предлага закриване на специализираното правосъдие

| обновено на 30.07.21 в 18:25
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Екипът на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов предлага да бъдат закрити Специализирания съд и прокуратура. Предложението последва анализ на министерството за спецправосъдието от създаването му досега. 

Собствен анализ на екипа на Янаки Стоилов стои в основата на предложението  за своеобразното географско деверсифициране на спецправосъдието. Предлага се към центровете на петте апелативни съдебни района - София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна да има спецотделения и отдели.  Първоистанционните дела да се гледат в отделения към съответните окръжни съдилища, а втората инстанция да са отдели към апелативните съдилища. Последна инстанция остава ВКС. 

"Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи от самия доклад на ЕК за върховенство на правото".

Мотивира необходимостта от промяна Стоилов, според когото през годините спецструктурите са били претоварени с изключителен спектър от компетенции - проблем, посочен и от ръководителите на двете спецсъдилища.

Един от примерите за лоша практика в спецправосъдието, даден от Стоилов беше, свързан с делата срещу организираната престъпност:

"Почти всяко едно престъпление , ако въобще има престъпление, извършено в съучастие се квалифицира като дейност на организирана престъпна група". "Според статистиката, която ни е дадена от съда, лицата приключват с осъдителни присъди за кражби, дела, които са подсъдни и на обикновен районен съд или на съответния окръжен съд", допълни зам.- министър Мария Павлова.

"Считаме за недобра практика дела, които са подсъдни, или на обикновен районен съд, или на съответния окръжен съд, внесени за ОПГ, да приключват или с напълно оправдателна присъда, или частично оправдателна и осъдени за вторични престъпления". 

Другата седмица екипът на Стоилов ще оповести  и предложения в областта на върховенството на правото в Плана за възстановяване и устойчивост.  По искане на Европейската комисия сред тях е и въпросът за отговорността и отчетността на главния прокурор. По думите на заместник-правосъдния министър Иван Демерджиев, Европейската комисия е поискала еднозначно от нас решения на два основни проблема:

„Първият беше отговорността на главния прокурор и механизмите, които се предвиждат за въвеждане на ефективна отговорност на главния прокурор. Вторият беше отпадането на т.нар. предварителни проверки, както и въвеждане на механизъм за подходящ съдебен контрол в рамките на конституционната уредба на отказите на образуване на досъдебно производство“.

Стоилов коментира и темата за Бюрото за защита на свидетели, заради което беше повикан за изслушване главният прокурор. Според Стоилов то трябва да се върне към първоначалната си функция, каквато е била през 2014 г. – да защитава свидетели.

Служебният министър се надява и след решение на Конституционния съд по тази материя да има окончателно решение на законодателя.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.