Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горящо сметище тормози жители на Сунгурларе

Горящо сметище притеснява жители на Сунгурларе. От известно време то се пали почти всяка вечер, сигнализират хората, а при проверка на наш екип в четвъртък, се оказа, че дими и през деня.

Нерегламентираното сметище, се намира на няколкостотин метра от къщи, на десетина – от бензиностанция. Веднага след табелата на Сунгурларе, по пътя за Грозден, боклуците са нахвърляни в една площадка, оградена с бетонови стени. При посещението ни в четвъртък, двете врати към него бяха заключени с катинар, а боклуците димяха и посред бял ден. Хората наоколо се оплакват от случващото се:

„Не може да се отвори прозорец, въобще – не може да се понася…

… Димът влиза вкъщи“, разказват две жени.

Таня Ангелова и Даниела Димитрова също живеят в близост до сметището и са подавали сигнали:

„Тъй като се пали нощно време, от 10 вечерта ние сме задължени да се затворим вкъщи. Нищо, че сега са над 30 градуса температурите. Затворени вкъщи и опитваме да дишаме. Защото навън е непоносимо. Това е бял смог, който се натрупва по дрехите, по кожата, навсякъде. Просто не се диша…

… Досега, през годините, е било периодично. Примерно – в седмицата се запали два пъти. А сега е всяка нощ“, разказват те.

От РИОСВ – Бургас информираха, че на кмета Георги Кенов ще бъде съставен акт. Два сигнала, на 27 и 28 юли, са подадени при тях, а в сряда е извършена проверка на място. Констатирано е изхвърляне на нерегламентирани отпадъци от смесен характер – строителни, растителни, хартия, картон и др. и няколко тлеещи и димящи огнища. На кмета са дадени предписания за окончателно потушаване на запалването. В понеделник е поканен да му бъде съставен акт. От екоинспекцията уточняват, че не са извършвани замервания на атмосферния въздух, тъй като пожарът бил овладян от пожарната.

Импровизираното сметище е нерегламентирано, коментира кметът Георги Кенов. Той декларира, че проблемът ще бъде решен:

„Това е просто – от гражданите на Сунгурларе се създават тия неща. Сметището – ще сложа камери и ще се реши проблемът, но – опитах се да го затворя. Хайде, да не кажем сметище, тая площадка. Опитах се да я затворя, обаче започнаха да изхвърлят на пътя за Грозден. И стана абсолютно същата картинка. Аз съм сигнализирал и полицията и тя е взела мерки. Сега (разговорът с него е проведен в четвъртък на обяд – б.а.) ще се събере много техника в момента. Просто ще го загасим и ще почнем да изнасяме, да, ще го почистим“, коментира кметът.

Ще сложим и видеонаблюдение, за да санкционираме извършителите, посочи Георги Кенов.

През следващата седмица екоинспекцията ще извърши нова проверка.

Подробности по темата можете да чуете в прикачените файлов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна