Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черната кутия на падналия МиГ-29 е все още в България

Няма информация кутията да е компрометирана

| обновено на 30.07.21 в 15:13
Контейнерът, в който е черната кутия на самолета
Снимка: Военна прокуратура

Черната кутия все още не е изпратен в Русия. От военното ни министерство обясниха, че очакват Руската федерация да поиска устройството. Министър Георги Панайотов заяви:

"Чакаме да ни обявят кога са готови. Ние имаме готовност веднага да изпратиме групата. Всички членове са ясни, Данните им са подадени. Всички те ще придружат черната кутия , която всъщност е оранжева. Ще присъстват на отварянето й, на снемането на данните".

Служебният министър съобщи в Народното събрание, че няма информация черната кутия на катастрофиралия изтребител МиГ-29 да е компрометирана.

"Това е много специална техника, която е произведена на конкретно място, от конкретен производител изключително прецизно. Нямаме информация, че е компрометирана кутията. От Руската федерация чакаме да ни обявят кога са готови. Ние имаме готовност веднага да изпратим групата, всички членове са ясни, данните им са подадени".

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков нарече поставените от Министерството на отбраната срокове за изпращане "прогнозни", защото не са били взети под внимание затруднения по изпращането на кутията в Русия. 

В началото на месеца от МО казаха, че руската страна има определени изисквания, преди да замине групата и кутията. 

В интервю за столичен вестник вдовицата на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев казва, че изпращането се бави, защото "целият случай е политически обвързан". И все още няма виновни. С днешна дата генерал-лейтенант Цанко Стойков уточни:   

"За наказания текат и други проверки, освен тази, която беше с Инспекцията за безопасност на полетите към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и предприети мерки". 

Несекретна част от доклада на "Военна полиция" изброи три версии за инцидента от началото на юни. Като най-вероятната причина беше посочена "среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа".

Черната кутия на падналия МиГ-29 ще бъде изпратена в Русия най-рано сред три-четири седмици


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени