Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна. 

120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021.

Първата премиера на „Риголето“ в историята се е състояла на 11 март 1851 г. в Театър Ла Фениче – Венеция, а тази година се отбелязват и 120 години от кончината на великия композитор Верди. 

Решението на Държавната опера Варна да допълни сценичния пласт в класиката "Риголето" с 3D мапинг е свързано с идеята за съвременния контекст на посланията и по-богата изразност на сюжетните линии. По своята същност 3D мапингът е интегрирана технология в самата сценография и сценичното пространство, която се излъчва на сцената, с помощта на проектори и екрани, чрез предварително програмирани компютърни програми.

„Риголето“ е нова постановка на талантливата режисьорка от по-младото поколение Сребрина Соколова. Като втори режисьор на големия Кузман Попов, дългогодишен главен режисьор на Варненската опера, тя върви в неговите стъпки, изграждайки свой стил, който надгражда класическите традиции със съвременно светоусещане. 

На пулта ще бъде Маестро Григор Паликаров, един от най-добрите български диригенти, с когото Варненският оперен театър обича да работи. В перфектния солистичен състав са открояващите се солисти на Варненската опера Ирина Жекова – Джилда, Валерий Георгиев – Херцогът на Мантуа, и баритонът Пламен Димитров като Риголето.

Как символът на маската и двойствеността на характера в сюжетните линии се допълват от технологиите на сцената, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с режисьорката на спектакъла – Сребрина Соколова и 3D мапинг специалистът Тодор Тодоров.

Снимки – Държавна опера Варна


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени