Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макет на откритата в Силистра римска пещ за тухли - в Археологическия музей

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Уникален макет на откритата миналата година в Силистра римска пещ за изпичане на тухли вече е част от експозицията на Археологическия музей. Макетът е изработен от реставратора на Регионалния исторически музей Веселин Петров в мащаб 1:20.

Находките от разкопките и нейното разположение в некропола на Дуросторум свидетелстват, че пещта е използвана през първата половина на 6-и век, най-вероятно във връзка със строителството на крепостта в днешния Дунавски парк, която датира от същото време – управлението на император Юстиниан Велики /527-565 г./. 

Пещта е най-голямата по нашите земи от късната античност. 

Находката отпреди 1600 години бе открита при изкопни работи за строежа на социално жилище с 16 апартамента по проект на община Силистра. Все още се чака решение на Националния институт за недвижимите паметници на културата относно съдбата на историческия артефакт. Според силистренски археолози вариантите са няколко. Единият е находката да бъде консервирана под земята, а социалният дом да бъде построен на друго общинско място. Втората хипотеза е проектът на сградата да бъде основно променен с цел запазване на откритието. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна