Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

| обновено на 01.08.21 в 09:12
Снимка: Радио Бургас

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа.

Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на жителите на Маринка, обяснява кметът Любомир Узунов, като допълва:

"Качеството на водата, водопровод, канализация, авариите - това са нещата, на които като основа стъпваме и си настояваме спрямо заплащането на кубик за една по-нормална услуга".

Преди месец местните изпращат подписка и жалба до ВиК дружеството, но засега тя е без отговор. Затова жителите се решили на по-драстични действия в разгара на летния сезон.

"Първото протестно шествие ще спрем движението кратко, но достатъчно, защото явно само чрез жалба подписка няма да се случат нещата. . Ако няма диалог, ние сме заявили, че   блокадата ще продължава по-дълго".

Протестът е неоснователен, заяви говорителят на ВиК дружеството в Бургас Димитър Гюров. По думите му проблемите с водоснабдяването в село Маринка са незначителни:

„В село Маринка има отстранени 7 аварии от 1 май до 30 юли“. На какво се дължат авариите:

„Слаби връзки, спукване на водопровод, причините са десетки, но не виждам причина заради седем аварии през последните три месеца хората да протестират и то да спират международния трафик между Бургас и Малко Търново“.


Протестното шествие ще блокира кръстовището към село Твърдица за 15 минути. Обявеният начален час е 10.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени