Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-ма бъдещи военни пилоти получиха първо офицерско звание

Юлиян Радойски: Курсантите нямат нужното време летателни часове

Снимка: БГНЕС

В Плевен първо офицерско звание получиха 43-ма курсанти от випуск “Раковски“ на Висшето военно въздушно училище „Георги Бенковски“.

За проблемите пред единственото висше училище за военни пилоти , възстановено преди година, разказа пред БНР началник бригаден генерал Юлиян Радойски:

"През тези години не можаха да натрупат практически опит, но вместо да напрваят по план 200 часа, те имат едва 30 часа за тези четири години. Това е крайно недостатъчно и те оттук насетне трябва да пордължат летателното си обучение поне още три - четири години".

По думите му е необходимо да има едно комплексно авиационно образование и теоретичната подготовка да е обвързана с пратичната. Това да бъде на едно място, посочи експертът.

"10 години са нужни на един авиатор, за да натрупа тези необходими часове, както и липсата на авиационна техника също се отразява на тази подготовка".

Задоволство от отличния успех на випуска изрази още бригаден ген. Юлиян Радойски. Той подчерта , че за една година са възстановили имиджа му и ако до факултет „Авиационен“е изпитвал трудности за попълване на местата, тази година желаещите са повече от обявените, каза още в „Хоризонт за вас“ ген. Радойски.

Още по темата в двуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени