Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разберем кодовете за храненето ни, които са в нашите гени

Снимка: Сдружение „За Земята“

Българска лекарка стана член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика.

Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира  храненето според гените.

Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020 година тя преминава през курс Генетично тестване за персонализирано хранене“ в Канада. 

"Вече е известна човешката ДНК и също се знае много повече за различните видове и варианти и предразпложения към т.нар.социално значими заболявания. И ние чрез генома можем да определим към какви болести е предразположен човек. След това се проверява и какви храни трябва да включи в менюто си този човек", каза пред БНР д-р Антонова.

Още за ангажиментите на д-р Антонова като член на управителния съвет, за гените и храненето д-р Антонова ще разкаже в "Нощен Хоризонт" на 5 август.

Повече по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна