Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

Снимка: Изабела Манолова

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци“, коментира в студиото на Радио София Илко Ганев – режисьор, театровед и PR на Съюза на артистите в България, по повод изявленията на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

,,Имаме крайна нужда да бъдем управлявани от хора, които имат грижа към творците и хора, които ги обичат и ги насърчават. Следващият министър на културата трябва да носи със себе си някакви идеали, някаква визия за развитие", допълни той.


Съюзът на артистите в България ще реализира поредица от клипове, в които актьорите от Варненския театър ще представят любимите си места в морската столица. Поводът е 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, 100-годишният юбилей на Драматичен театър – Варна и 100 години от създаването на САБ.

Кампанията стартира от другата седмица и в нея участват актьорите Михаил Мутафов, Стоян Радев, Симеон Лютаков, както и младите театрални открития – Полина Недкова, Александра Майдавска и Христина Джурова.

САБ ще продължи да отбелязва и своя 100-годишен юбилей докрая на 2021-ва година с поредица от акции и събития. През ноември, когато се приема, че е създаден преди цял век, Съюзът ще празнува с нов музикален спектакъл, а Българската национална телевизия ще излъчи документален филм за Съюза на артистите.

„Надяваме се този филм да има премиера през есента. Режисьор е Николай Василев“, каза Илко Ганев.

През месец юни Илко Ганев засне и музикалния видеоклип към песента „Където няма време“ на Стенли, Любо Киров и Христо Мутафчиев. Видеото е в процес на обработка и предстои премиера. Песента е част от музиката към дебютния му документален филм, в който ще представи темата за времето в театъра, времето, което протича по различен начин при актьорите.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Илко Ганев


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени