Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На грузинска сватба нито една от чиниите не се раздига до края на празненството

13
Снимка: личен архив на Владина Цекова

Грзинската посланичка и дядо СионийБезкрайно благодарна съм на грузинската посланичка Тамара Лилуашвили, че ме покани да чествам националния ѝ празник с нейни сънародници в Бачковския манастир. Обителта бе избрана неслучайно – основана е от грузинеца Григорий Бакуриани през 1083 година. На тържеството успях да съпреживея прочутите тостове и да науча, че при тях се изправят с чаша в ръка само мъжете. Но това само раздразни апетита ми за още подробности. Затова щом разбрах, че Владина Цекова е присъствала на четиридневна грузинска сватба, тутакси я разпитах.

На въпроса дали наистина ястията се трупат едно върху друго в сложна хранителна икебана събеседничката ми отговори с „Да“. А на питането ми дали  тостовете са 36 тя контрира, че може би са 360.

Владина е пътешественик по природа, авантюрист по дух и сценарист и главен редактор на предаването за човешките ценности и добродетели „Пътеки“ по БНТ. Тя ни пренася с разказа си в Батуми, където е присъствала на грузинска сватба. Празненството започнало „скромно“ в ресторант  с танци за около 80 човека в навечерието на венчавката.

Цекова, известен модел от златните времена на Лада и ЦНСМ, а по-късно продуцент на телевизионни предавания, е нашият гид в безкрайните ритуали на класическата грузинска сватба, при която нито една от чиниите на масата не се отсервира до края на празненството.

Владина Цекова е и жена-усмивка. Това личи и в спомените ѝ за грузинския град Батуми, където два дни не раздигали масите, отрупани с невъобразими деликатеси.

Не си мислете, че гостенката в Покана за пътуване ходи само по грзински сватби. Тя е не само пътешественик, ами и поклонник. Три пъти е изминала пеша Пътят на Камино. Факт, достоен за уважени е и възхита. Любопитното е, че преди да продължи разказа си за венчавката в Батуми, тя ми довери, че ще ходи на сватба и в Кайро, но преди това разказа как се „откупува“ грузинска невеста и описа цветисто кинетичната скулптура „Али и Нино“ от световноизвестния творец Тамара Квеситадзе в Батуми.

Очаквам Владина Цекова и като женитбен репортер от сватбата в Египет, на която ще присъства съвсем скоро.


Снимки: личен архив на Владина Цекова


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.