Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В много европейски страни

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

| обновено на 31.07.21 в 10:52
Снимка: Ройтерс

Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни“. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин:

„Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се разболеят? Аз съм последният човек, който ще подкрепи неоправданото ограничаване на гражданските свободи, но първо трябва да оживеем. Ваксината очевидно предпазва от тежко заболяване и затова не мога да я възприема като някакво досадно задължение. Имунизацията е гражданска отговорност“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Служителите на Google и Facebook в Съединените щати трябва задължително да се ваксинират срещу Covid-19. Google допълни, че това изискване за сега се отнася само до Америка, но предстои задължителната ваксинация да обхване и другите страни, където компанията има офиси. 

Google и Facebook въвеждат задължителни ваксинации, Netflix – първото студио, изискващо ваксини 

Медиците в някои страни от Европейския съюз вече също са длъжни да се имунизират срещу коронавируса. В противен случай губят работата си.

Делта вариантът на вируса вече представлява 99 процента от новите случаи във Великобритания. Той е доминиращ и в повечето европейски страни. Според учените само пълният курс на ваксинация е ефективен за намаляване на риска от тежко протичане на заболяването при заразяване с този вариант на коронавируса.

Макар да е лято и новите случаи да са малко броят им пълзи нагоре. В подножието на нова пандемична вълна път си проправя и задължителната имунизация. А ръка за ръка с нея върви възстановената свобода на придвижване. Хората все по-отчетливо настояват да разберат какво ни очаква през есента, когато вероятно ще преживеем поредна Covid вълна. В Германия отговор се опита да даде министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер: 

„Институтът Роберт Кох трябва да каже при какви стойности на разпространение на вируса какви ограничения трябва да влязат в сила. Пределно ясно е обаче, че завършилите ваксинационния процес не подлежат на никакви ограничения, независимо от хода на пандемията“.

Зеленият Covid сертификат е пропуск за барове, ресторанти и културни обекти в редица страни от Европейския съюз. Целта - индиректно да се стимулира ваксинацията. Но мярката среща ожесточена съпротива. Десетки хиляди хора демонстрираха във Франция, скандираха Свобода! и описваха ограниченията за неваксинираните като „потъпкване на гражданските права“. Подобни демонстрации имаше и в Италия, и в Гърция. Между другото, в същия ден, в който Франция въведе задължителната имунизация за медицинските работници и около 160 хиляди души излязоха по улиците шумно да протестират, двойно повече французи се ваксинираха. Но техният глас не се чу. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Прави ли са, според юристите, властите да въвеждат задължителна ваксинация? 

При определени обстоятелства някои граждански права могат да бъдат ограничени, но само до степента, в която е абсолютно необходимо и пропорционално за постигане на легитимна цел“. Това обяснява проф. Кристиян Песталоца. 

www.jura.fu-berlin.de„Конституцията задължава властите да се грижат за живота и здравето на гражданите. Напълно ваксинираните хора - така ни казват учените - не представляват заплаха нито за себе си, нито за другите. Поне за някакъв период от време. Доколкото знаем, ваксинираните може би пренасят вируса, но в много малка концентрация. Ако продължим разсъжденията, щом ваксинираните не представляват заплаха, отпада необходимостта тези хора да бъдат подлагани на каквито и да е ограничения. Конституцията казва, че гражданските свободи се ограничават само ако по този начин се предотвратява риск за живота и здравето на гражданите. И обратно - тъй като неваксинираните са изложени на риск и освен това застрашават другите, ограниченията на правата им са правно напълно допустими“. 

Здравните служби на САЩ: Делта вариантът на Covid-19 е силно заразен колкото варицелата 

Това не е задължителна имунизация „по втория начин“?

Какво да Ви кажа? Може и така да се формулира, но звучи, сякаш задължителната имунизация е нещо лошо. А това не е така. Задължителната имунизация е последното средство, с което разполагат властите. Всеки би искал хората доброволно да се ваксинират. Няма нищо по-хубаво от това доброволно да постигнем групов имунитет.

Отмяната на ограниченията за ваксинираните е индиректен натиск да се ваксинираме. Нали ваксината ни предпазва от заразата? 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Едно вестникарско интервю с Хелге Браун, шефа на кабинета на канцлера Меркел, предизвика бурна дискусия в Германия. Той каза, че при влошаване на епидемиологичната обстановка неваксинираните ще бъдат подложени на ограничения. На практика Браун изговори на глас това, което всички отдавна очакваме да се случи - гражданските ни свободи да зависят от ваксинацията. Някои обаче разчетоха думите на Браун като заплаха - ако не се ваксинирате, ще ви затворим по къщите.

„Не бих казал, че е заплаха. По-скоро е предупреждение, че пандемията не си е отишла и при очаквана нова вълна ще трябва отново да въведем ограничения, за да спрем масовото разпространение на заразата. И че ограниченията няма да се налагат за хора, които вече не представляват заплаха за себе си и околните. На всички трябва да ни е ясно какво ни очаква. Вирусът няма да изчезне скоро. Колкото и да не ни се иска, ще трябва отново да намалим контактите, да спазваме физическа дистанция и да носим маска. Тези мерки обаче няма да изтребят вируса, а само ще ограничат разпространението му. Всички се надяваме, че вирусът ще изчезне, както се появи. Но не можем да разчитаме на това“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Редица държави в Европа вече въведоха задължителна имунизация за някои професии - във Франция, Унгария, Австрия за медицинските работници, в Италия тя влиза в сила идната седмица, в Гърция вече важи за работещите в домовете за възрастни хора. Това не е ли нарушаване на конституционното право на труд, проф. Песталоца?

Според мен е оправдано да се въведе задължителното ваксиниране за професии с интензивни контакти между хората. Това е мярка срещу разпространението на вируса. Към медиците бих добавил например учителите, ако доброволната имунизация сред тях изостава. По този начин ще защитим нашите деца, които не могат да бъдат ваксинирани. 

Недоволни от ограниченията за неваксинираните се събраха на митинг в Братислава 

Растат опасенията, че се движим към двукласово общество, което се дели на ваксинирани и неваксинирани. Антиваксърите са отделна подгрупа. Многохилядните протести във Франция и Гърция срещу задължителната имунизация повдигнаха въпроса дали политиката не се намесва прекалено драстично в личния живот на хората. Със заплахата, или предупреждението, както го нарекохте Вие, че предстои локдаун за неваксинираните, не се ли провокира точно обратен ефект? Вие сте конституционалист. Не са ли прави демонстрантите?

Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се разболеят? Аз съм последният човек, който ще подкрепи неоправданото ограничаване на гражданските свободи, но първо трябва да оживеем. Ваксината очевидно предпазва от тежко заболяване и затова не мога да я възприема като някакво досадно задължение. Имунизацията е гражданска отговорност.

Всеки е свободен в решението си дали да се ваксинира, или не. Но не забравяме ли, че излагайки други хора на опасността от заразяване, нарушаваме техните права? Гражданските права включват отговорност не само за себе си, а и за околните. Ако живеехме в нормални времена, и дума нямаше да може да става за вмешателство в решението дали да се ваксинираш, или не. Но не живеем в нормални времена. Живеем в пандемия. Живеем в извънредна ситуация.

Никой не обича да бъде ограничаван. Още повече че живеем в лишения вече повече от година. Напълно разбирам, че хората са гневни, но гневът не помага срещу пандемията. 

Четвъртата вълна на Covid пандемията се е разпространила във всички региони на Франция 

А принудата? В момента в Германия бързите тестове, които дават достъп до заведения, кина и театри, са безплатни. Или по-точно - за тях плаща държавата. Във Франция президентът Еманюел Макрон вече предупреди, че през есента тези тестове вече няма да бъдат безплатни. Това не е ли скрита принуда за имунизация, проф. Песталоца?

Вече се обсъжда дали да се отменят безплатните бързи тестове. Ваксината е безплатна и вероятно отмяната на безплатните тестове ще увеличи натиска върху неваксинираните.

Честно казано, изненадан съм от бавното темпо на имунизация. Мислех си, че след ужаса на първите месеци на пандемията не само в Германия, а в цяла Европа хората ще се втурнат да се ваксинират. Наистина не разбирам хората, които не искат да се ваксинират, още повече че ваксината ти връща свободата.

Не съм врачка, но съм сигурен, че до 2-3 месеца в много европейски страни ще бъде въведена задължителната имунизация. Много ми се иска да не съм прав и вирусът изведнъж да изчезне. Кой знае? Може и това да стане. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!