Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10,5 млрд. евро ще получат автономните региони в Испания през 2021 г. от Брюксел

Испанският премиер Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанските автономни региони ще получат 10,5 млрд. евро през тази година по европейския План за възстановяване, обяви премиерът Педро Санчес в Саламанка. Сумата представлява 55,5 % от 19-те милиарда и 36 милиона евро, които Испания ще получи от Брюксел през 2021-ва година.

По време на срещата на централното правителство с премиерите на 16-те регионални и на двата автономни града и в отсъствието единствено на каталунския министър-председател Пере Арагонес, Педро Санчес обсъди с тях напредъкът в процеса на ваксинация, разпределението на европейските средства и демографското предизвикателство.

Той обяви активирането на Стратегия за справяне с демографския проблем на стойност 10 милиарда евро, която включва 130 конкретни стъпки за разрешаването му. Според него само за три месеца, четири от тях вече са изпълнени и са стрували 3 милиарда.

Санчес направи сравнение с миналата година, когато бе проведена предишната среща в този формат и изреди основните проблеми, с които неговият кабинет се е сблъскал по време на управлението си като борбата с пандемията, безработицата и спада на Брутния вътрешен продукт. „Ако си спомните случилото се тогава, мисля, че очевидно сме постигнали напредък към по-добро“, каза премиерът и даде за пример отличната работа по ваксинирането на населението, ръстът на испанската икономика, намаляването на безработицата и повторното активиране на туризма.

Преди срещата бе направена обща снимка на всички присъстващи, по време на която Педро Санчес и министрите му бяха освиркани, а крал Фелипе VI бе посрещнат с аплодисменти и викове „ Да живее кралят!”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна