Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от нови Covid-19 случаи в огнище в Масачузетс са при ваксинирани

Снимка: Ройтерс

Три четвърти от заразените през юли с Covid-19 на публични събития в град в американския щат Масачузетс са със завършен цикъл на ваксинация, сочи проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), цитиран от Ройтерс.

Изследването, публикувано в петък, предполага, че Делта вариантът на вируса е силно заразен. Огнището е в Провинстаун на полуостров Кейп Код, съобщават местните здравни власти.

Проучването разкрива, че ваксинираните лица са имали сходно количество от вирусно присъствие като неваксинираните, което предполага, за разлика от другите варианти, че ваксинираните, които се заразят с Делта варианта, могат да предават вируса.

Шефката на CDC Рошел Валенски заяви, че това е „ключово откритие“, което е довело до препоръката на центъра от тази седмица за носене на маски в райони, в които случаите се увеличават, като предпазна мярка срещу евентуално предаване на вируса от ваксинирани хора.

В изследването се казва, че ваксинираните заразени са били имунизирани с препаратите „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“ и „Джонсън&Джонсън“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна