Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасимир Домарацки:

"Право и справедливост" в Полша се капсулира по естествен път

Ярослав Качински
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Право и справедливост" по естествен път се налага да се капсулира. Това дава възможност за оцеляване на партията до края на мандата им през 2023 година. Ще има съществени последици за бъдещето на тази партия. Това е партия с вожд начело. Доколкото той е силен, тя ще функционира добре. В момента, в който се появят трудности, ще се появят и алтернативни възможности, които ще доведат до разцепление". 

Това коментира в предаването "Събота 150" политологът Спасимир Домарацки. 

Как пандемията и други обстоятелства ще променят едно от управленията, ключови за консервативната политическа вълна в Европа? 

Партията на Ярослав Качински няма загубен национален вот в последните 6 години, но първата година на втория ѝ управленски мандат беше изтъкана от предизвикателства - най-голямото беше пандемията, тъй като до този момент консерваторите финансираха популярните си социални програми чрез неспирния икономически растеж. 

Паралелно през цялото си управление "Право и справедливост" реализираше реформи в сферата на правосъдието, обществените медии и дори в държавния дял от икономиката, смятани за недемократични от голяма част от полското общество и Европейския съюз. Тези настроения обаче не засягаха твърдия електорат на партията, гарантиран и от връзката ѝ с католическата църква. 

Това сякаш се промени, когато консервативното мнозинство реализира едно от ключовите искания на църквата - почти пълната забрана на абортите в Полша. 

С оглед на последствията от пандемията и все по-сложната политическа реалност, ще успее ли "Право и справедливост" да стабилизира властта си в рамките на редовния управленски мандат до 2023? Ще означава ли това преосмисляне на социалните ѝ приоритети и отношенията с Европейския съюз? 

От май месец насам правителството се опитва да популяризира новата си мащабна програма "Полски път", която включва още инвестиции в помощ на семейства и бизнеси, финансирани с повишени данъци. Това обаче доведе до пореден случай на несъгласие в управляващата коалиция. Вицепремиерът Ярослав Говин е на мнение, че данъчната тежест ще засегне всички работещи поляци

Пълната забрана на абортите и последвалите протести доведоха поне социологически до срив в подкрепата за "Право и справедливост". Полското общество сякаш гледа по-скептично на един от традиционните си стълбове, католическата църква, също и заради тлеещия въпрос около доскоро прикриваните случаи на педофилия сред свещениците. Управляващите, които често са в ролята на политически инструмент на волята на църквата, няма как да не пострадат от проблемите с имиджа ѝ. Виждат се и нови ходове от страна на опозицията - Доналд Туск се завърна начело на "Гражданска платформа", а все повече нараства популярността на партията на телевизионния водещ Шимон Холовня

Матеуш Моравецки: Няма опасност Полша да напусне Европейския съюз

Брюксел плаши Полша с финансови санкции

Аделина Марини: Полша излезе от европейския правен ред и създаде прецедент в ЕС

Интервюто със Спасимир Домарацки можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени