Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кръстевич пак протестираха, настояват за решение на безводието

Над 150 жители на хисарското село Кръстевич протестираха в центъра на селото срещу водния режим. Протестът  беше мирен и не се стигна до затваряне на пътя. Въпреки че са били информирани за протеста, представител на ВиК нямаше.

Протестиращите призоваха държавата да се ангажира с проблема, който обрича хората на безводие и се заканиха, че няма да спрат, докато не започнат реалните действие по разрешаване на отлаганото от години решение.

С възгласи „ВиК на съд“ и плакати с надпис „Не искаме много, искаме само вода“, „В общината с най-много спа селища Кръстевич бедства 40 години“ и „1 куб. М. въздух + кал = 1.80 лв.“, хората настояха за спешен ангажимент от държавата и институциите. Пред микрофона кметът на Хисар Пенка Ганева бризова множеството проблема с безводието да не бъде политизиран и обясни  направеното досега по проектите, все още очакващи решение и финансиране.

След нея един след друг от трибуната се изказаха  жители и гости на селото, отец Иван, както и двама малчугани, живеещи с родителите си в Аризона. Те попитаха риторично как могат, докато гостуват на баба си,  да излязат навън да играят, след като няма вода за измиване на ръцете им.

Ангажимент да отнесе въпроса с безводието към колегите си в Парламента пое народният представител от ДБ Велизар Шаламанов. 

„Решението трябва да бъде намерено от изпълнителната държавна и местна власт. Надявам се след три месеца да мога да отчета какво е свършено. Приемете думите ми като ангажимент“, заяви Шаламанов.

В понеделник се очаква представители на ВиК да дойдат в село Кръстевич и заедно местни хора да проверят състоянието на  вододайната зона, за да бъдат набелязани действия за по-нататъшната работа по отстраняване на отлагания от години проблем с безводието в  Кръстевич.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна