Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един задържан за палежи на гори в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов горски пожар е избухнал в близост до турския курорт Бодрум, съобщи Ройтерс, като се позова на турски медии. Местните жители и пожарникари продължават борбата с огнената стихия и край друго курортно селище в района - Мармарис. Огънят там достигна до къщите в покрайнините на града. Пушекът от пожарите в Анталия и Мерсин се вижда чак до Кипър, който е отдалечен на 150 километра.
Турският президент Реджеп Ердоган съобщи за ареста на заподозрян, който може да е замесен в палежа на гори в страната, съобщr ТАСС. 
"Един човек беше задържан във връзка с пожара в Милас. Наш дълг е да намерим тези, които изгарят нашите гори", каза Ердоган в град Мармарис на пресконференция.

Че почти всички от 98-те огнища на горски пожари в Турция са овладени, съобщи по-рано днес земеделският министър Бекир Пакдемирли, цитиран от Ройтерс. Продължават да горят десет пожара в районите на Анталия, Айдън, Муглу и Османие.

Огнената стихия отне живота на шест души, причини големи материални щети и изпепели хиляди декари земеделска земя.

По-рано президентът Реджеп Ердоган обяви бедствено положение в засегнатите от пожари райони и подчерта, че държавата е мобилизирала всички възможни сили за борба с огъня и разчистване на последиците. 

Според експертите една от основните причини за пожарите в горските райони е високата температура в региона и силните ветрове, които допринасят за разпространението на огъня. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна