Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Многожанров фестивал на хората с увреждания започна в Перник

Снимка: Елена Тамакярска, БНР

Над 2000 са участниците в 14-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания с участие на Балканските народи, който започна днес в Перник. Той се организира от Съюза на инвалидите в България с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания и Община Перник.

В продължение на два дни на откритата сцена в кв. „Църква” хора с увреждания от цялата страна ще представят пред публика артистичните си умения. Нито горещините, нито дългия път попречиха на хората, дошли и от най- отдалечените краища на страната да съпреживеят празника. Ето какво казаха част от тях

:„Ние сме от Средец, Бургаска област. Идваме тук вече за шести път. Много ни е хубаво, много ни е приятно, много са гостоприемни. Плюс това и групата много добре се представяме. Тук като сме дошли без медал не сме си отишли.”

„От село Крушовица, област Враца сме- клуб на хората с увреждания. Имаме песни, стихотвореения, които ще изпълним. Приятна е обстановката. Приятели срещаме, запознаваме се”.

Целта на проявата е да  помогне за социалната интеграция на хората с увреждания, да се насърчи техният талант. Те имат необходимостта да бъдат забелязани, мотивирани  и подкрепени от обществото,  каза председателят на местната организация Анита Тараланска.

Фестивалът е с конкурсен характер.

Участниците се оценяват от жури, председателствано от естрадната певица Мими Иванова:

„Дай, Боже, и хората без увреждания да умеят да се веселят, да имат такъв висок дух, както тези хора. Погледнете ги. Колко са щастливи затова, че ще преживеят това събитие и ще видите как танцуват, как пеят, как се радват на живата”, каза Мими Иванова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.