Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 - 31 юли 2021

Владимир Ставрев
Снимка: Фейсбук страница



Владимир Ставрев е победителят в 48-часовия ултрамаратон в Кладно, Чехия, който се проведе в края на миналата седмица. Българинът измина за двете денонощия 372 км и 428 м, с което постави нов национален рекорд на 48 часа и трето най-добро постижение в света за годината.

Александър Спасов

Александър Спасов победи в първото издание на състезанието по планинско бягане "Балканиада", организирано от Кирил Николов - Дизела и Димитър Желязков - Голдъна.
Спасов измина 44-километровото трасе в Централен Балкан, с денивелация от 2500 м за 5 часа и 6 минути. Втори и трети се класираха едни от най-силните ли лекоатлети - Йоло Николов и Димчо Мицов.
При жените в тази дистанция победи Кристина Иванова (6:31:28), следвана от Елена Димитрова и Надежда Ангелова.
Още един старт имаше в рамките на Балканиадата - 25 к, с 1500 м положителна денивелация. Там най-бърз при мъжете бе Петко Стефанов (2:52:35), а негови подгласници са Иван Гочев и Гено Увардов. При жените първа финишира Златимира Абаджиева (3:45:48), а след нея - Валерия Димитрова и Николина Панчева.
Идеята за състезанието се родила по време на една от тренировките на Дизела в района на Карлово, по планинските пътеки в Националния парк „Централен Балкан“. Мястото е богато на красиви пейзажи, но също и на тежки и предизвикателни маршрути. Старт/финалът бе в Карлово.
Подробни резултати можете да видите тук

Слав Киров
Слав Киров зае третото място в дисциплината "трудност" в Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в Жилина, Словакия. Матей Мицев се класира 12-и във възрастовата група на 18-19-годишните, а Боян Киров - 9-и при 14-15-годишните.
Това е трети медал за Слав Киров този сезон след бронзовия на Европейското първенство през май и златния от Европейската купа Велико Търново преди седмица.
На провелата се у нас Европейска купа българският отбор завоюва 3 златни и един сребърен медал. Останалите два златни медала бяха за Николай нагелов и Петър Атанасов, а среброто отиде при Николай Русев.

Рик Алън (вдясно) под К2
Легендарният британски алпинист Рик Алън загина в лавина, докато правеше опит да прокара нов път по Югоизточната стена на К2. 68-годишният мъж беше в екип с испанеца Жорди Тосас и австриеца Стефан Кек, които се разминаха с малки наранявания и бяха спасени от хеликоптери на пакистанската армия.
Рик Алън е носител на престижната награда "Златен пикел" за премиерното си изкачване на 13-километровия гребен Мацено на Нанга Парбат през 2012 г. със Санди Алън - една епична, 18-дневна битка. През 2018 г. той пада по време на солов опит за изкачване на Броуд Пик и беше считан за мъртъв, но по-късно беше открит от дрона на Анджей Баргиел, докато полякът осъществяваше спускането си със ски от К2. В Кариерата си Рик Алън има редица премиерни изкачвания, сред които - по Западния гребен на Ганеш Химал 2 (7043 м) в алпийски стил, през 1984 г. Година по-късно участва в експедиция на неизкачвания дотогава Североизточен ръб на Еверест, когато прекарва нощта сам на 8000 м височина. През 1993 г., заедно с руски алпинисти, изкачва по премиерен маршрут Северната стена на Дхаулагири.
Рик Алън ще бъде погребан край Базовия лагер на К2, по желание на близките си.

От ляво надясно: Хуан Пабло, Садпара, Снори
Под К2 бяха намерени телата на изчезналите в началото на февруари Али Садпара от Пакистан, Джон Снори от Исландия и Хуан Пабло Мор от Чили. Те са намерени на 8350 м височина, близо едно до друго, не са били вързани и за момента не е ясно какво точно е причинило смъртта им, съобщиха за БНР от пакистанската агенция-организатор на издирвателната акция. От там добавиха, че с намерени  на загиналите, от които се очаква да стане ясно как са се развили събитията във фаталния ден, както и дали тримата са успели да изкачат върха.

Можете да чуете рубриката в звуковия файл по-горе.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна