Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев очерта перспективата ГКПП „Рудозем-Ксанти“ да бъде завършен до края на годината

ГКПП „Рудозем – Ксанти“
Снимка: Правителствена пресслужба


„Изграждащият се гранично контролно-пропускателен пункт „Рудозем-Ксанти“ е от изключително значение за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който разгледа на място строителните работи на обекта. Премиерът очерта перспективата ГКПП на границата с Гърция да бъде завършен до края на годината, предаде правителствената пресслужба.

Премиерът Янев подчерта, че отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона и ще повиши трансграничното сътрудничество в посока увеличаване на обмена на хора и търговия. По отношение на готовността от гръцка страна премиерът заяви, че ще бъдат проведени необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно и за България, и за Гърция.

Министър-председателят изтъкна и важността на изградената инфраструктура:

„Всичко е направено добре – 4 ленти във всяка посока, 2 ленти за автомобили, 1 лента за тежък трафик, 1 лента за автобуси. Освен административната сграда, има и сграда за медицинските органи, които ще могат да проверяват влизащите от посока Гърция“, отбеляза Стефан Янев.

В отговор на журналистическо запитване дали с определения от миналата година бюджет на АПИ е обезпечено строителството на големи инфраструктурни проекти премиерът Стефан Янев коментира, че в сектора има огромен проблем, тъй като се налага фирмите да инвестират собствени средства. 

„Бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“, заложен в Закона за държавния бюджет за 2021 г., е 382 милиона лева, а в същото време са зададени поръчки за над 2 милиарда лева“, коментира Янев. 

Министър-председателят напомни, че правителството е предложило изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г и допълни, че окончателните промени в бюджета ще бъдат взети след дискусия в парламента.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна