Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна монета и други находки разкриха археолози на крепостта „Калето“

Снимка: Пламен Христов, БНР

Ценни археологически находки, сред които и златна монета от времето на византийския император Юстиан разкриха археолозите на крепостта „Калето“ в троянското село Дебнево.

Крепостта  най-вероятно е била късноантичен и средновековен град, но археологическите проучвания показват живот на това място още от каменно-медната епоха, поясни ръководителят на експедицията Стилиян Иванов от Националния археологически институт.

„Но сериозна отседналост се наблюдава  вече в периода на късножелязната епоха,  около 5-4 век преди Христа.

В момента стоя върху тракийския пласт с характерните  находки от това време, обилно количество керамика. В късноримския период тук е била изградена крепост.“

Освен златната монета от шести век при разкопките са открити и множество други монети и предмети от старобългарската епоха и Средновековието.

„Имаме една закопчалка за книга средновековна, което говори за книжовност тук през 10-11 век, един сребърен грош на Иван Шишман, ето тази прекрасна пинсета от Средновековието, части от свещници, ножове, токи,  пръстени, прешлени за вретено, обкови, накрайници.“, каза още Стилиян Иванов.


Снимка: Пламен Христов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна