Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите против Covid мерките в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицейски служители започнаха да разчистват площада на Бастилията от участниците в протестното шествие срещу санитарните пропуски и задължителната ваксинация, предаде агенция Франс прес. 

По-рано днес хиляди жители на френската столица се събраха на демонстрация срещу новите ограничения, които влизат в сила от 9 август. Протестираща скандираха "Свобода" и "Макрон, не ти искаме пропуските". Една от мерките е в ресторанти, барове, кафенета, влакове и самолети да бъдат допускани само хора със санитарен пропуск, който удостоверява ваксинация или отрицателен тест за Covid-19. Оспорваният закон беше гласуван от парламента, но за да влезе в сила трябва да бъде одобрен от Конституционния съвет. 

В акаунта в Twitter на префектурата на столичната полиция гражданите са призовани да се разпръснат и им се дават указания по кои улици могат да излязат, за да напуснат площада, който се превърна в крайна точка на многочасовия поход през половината град. 

Въпреки това сблъсъците между демонстранти и полицаи продължават. 

Полицията използва шумови гранати, сълзотворен газ и водни оръдия. 

Някои участници в сблъсъците с полицията бяха задържани. По-рано беше съобщено, че по време на потушаването на безредиците са ранени трима служители на реда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!