Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър премахва безплатните тестове

Опашка за бързи тестове в Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес правителството в Кипър премахва масовото безплатно тестване за коронавирус в нов опит да засили ваксинацията. В същото време също от днес се увеличават местата, където задължително се изисква тест като част от "безопасния пропуск". 

За сметка на гражданите вече са бързите тестове, предоставяни досега безплатно от здравното министерство. Определената им от него максимална цена е 10 евро.

26 милиона евро е платило досега правителството за бързи тестове. 

Само за последните две седмици в Кипър са направени близо 885 хиляди бързи теста, колкото е цялото му население. В събота, последния "безплатен" ден, бяха извършени над 94 хиляди бързи теста.

"Държавата предоставя безплатно ваксина за всички граждани и, след като имат възможност да се ваксинират, те няма да се нуждаят от бързи тестове. Но тъй като те самите са решили да не получат ваксината, смятаме, че е тяхно задължение да платят бързите тестове", обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас в събота.

Неваксинираните вече трябва да плащат от джоба си за тест 2 пъти седмично, за да получат "безопасен пропуск" ("SafePass"). От днес този сертификат, който удостоверява ваксинация, преболедуване на вируса или 72-часов тест, е задължителен за достъп до всички места на закрито и открито, където могат да се събират повече от 10 души.

Безплатното тестване остава в сила само за 6 групи от населението, като непълнолетни или хора, които по различни медицински причини не могат да се ваксинират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна