Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съдия на Игрите в Токио: Това е моя 10-годишна мечта

Цветозар Христов (вляво) се гордее с представянето на Полина Трифонова в Токио
Снимка: Снимка: Асарел България Оупън

Българин е един от общо 26-те съдии от цял свят, които ръководят мачовете от олимпийския турнир по тенис на маса. Цветозар Христов дори имаше честта да бъде главен рефер на битката за бронзовия медал на сингъл при жените, спечелен от японката Мима Ито. 

“За мен на първо място е голяма чест да ме изберат да участвам на олимпийските игри. Това е моя мечта от повече от 10 години. Хвърлих доста усилия, участвам в доста инициативи на Световната федерация и на Българска федерация по тенис на маса. Награда за дългогодишните ми старания и усилия беше мачът за третото място при жените”, заяви Цветозар Христов пред БНР. 

“В събота приключи индивидуалната надпревара, а неделя сутринта от 10.00 ч. японско време е първият ни мач в състезанието за отбори. Още не са ясни срещите, които ще съдийстваме. Има вариант да получа наряд за нов мач от елиминациите, но не очаквам, защото нивото на съдиите е много високо, те са специално избрани от цял свят и всеки има право да бъде на мач за медала. Дай Боже, но за себе си не очаквам”, добави той. 

Полина Трифонова направи страхотна реклама на спорта си в Токио, след като постигна първата олимпийска българска победа в тениса на маса от 33 години насам. Родената в Кубрат състезателка стана едва третият български представител в историята на Игрите след Даниела Гергелчева (Сеул 1988, Барселона 1992) и Мариано Луков (Сеул 1988).

“Участието на Полина със сигурност даде нов тласък на спорта. Всички хора говорят, всички хора се вълнуват. Използвам вашия ефир, за да я поздравя за победите, които постигна на олимпийските игри. Гордея се с нейните постижения, много се радвам. Видях и нея, и треньора й Асен Асенов. Поговорихме си. Чувстваха се добре след доброто представяне. Гледаме положително на развитието, очакваме още по-големи успехи. В момента Йоан Величков жъне успехи на европейското първенство до 15 г. така че новата генерация се задава. 

От няколко години правим сериозни постъпления за популяризирането на спорта. Организирахме един огромен турнир в Панагюрище между 2015 и 2019 година. Имахме пет издание, после турнирът спря заради пандемията и сега сме направили първи стъпки за организирането на подобен турнир и през 2021 година. Правим всичко възможно”, каза още Цветозар Христов, който е председател на Съдийската комисия към БФТМ и директор на големия международен турнир „Асарел България Оупън“ в Панагюрище.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна