Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение пред чудотворната икона на Света Богородица - Бачковска в Кюстендилско

Снимка: БГНЕС

От днес започва Богородичния пост, свързан с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка. Този пост е строг, въведен и сравнително по-късно от другите три основни поста -  ХІV-ХV век. Телесният пост е недостатъчен без духовния пост, подчертават свещеници.

Копие на чудотворната икона на Света Богородица - Бачковска, ще бъде поставено за поклонение в няколко храма на Кюстендилската духовна околия от днес до църковния празник на 15 август, Успение Богородично.

В храмовете в Кюстендилско ще бъде отслужван канон към  Св. Богородица - по усилено моление на християните към Божията Майка.

За благословение на жителите по населени места, където ще се отслужват богослужебните последования, ще бъде носена икона за поклонение, копие на чудотворната икона на Св. Богородица - Бачковска, която е дар на Архиерейското наместничество и се съхранява в храм „Св. Димитър Солунски“ в Кюстендил.

По изготвената програма за вечерните богослужения иконата ще бъде изложена най-напред в  централния храм “Успение Богородично“ в Кюстендил, след това в кюстендилските храмове “Св. вмчк. Мина“ и  “Св. вмчк. Димитър“, Кюстендил, както и в храма “Св. Петка“ в Невестино, осветен преди по-малко от месец, в храма „Успение Богородично“ в Трекляно, в храма „Успение Богородично“ в Раждавица, в храма „Покров Богородичен“ в с. Слокощица и ще завърши в  храма “ Успение Богородично“ в Кюстендил с  Тържествена вечерня с Петохлабие.

В навечерието на празника всички присъстващи ще имат възможност да се поклонят на светата Плащаница с образа на Божията Майка.

На 15 август в  храм “ Успение Богородично“, Кюстендил, ще има Водосвет , а Общината ще организира за пореден път и и Панагия / освещаване на традиционните Богородични хлябове/ - на площад Велбъжд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени