Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската агенция бави решение за тестване на местна ваксина върху хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската агенция по лекарствата все още не дава разрешение за клинични проучвания при хора на испанската ваксина срещу Covid-19, разработена от екипа на Мариано Естебан от Висшия съвет за научни изследвания (CSIC) съвместно с фармацевтичната компания Биофабри (Biofabri). Това обяви Естебан в телевизионно интервю, като припомни, че още през февруари новата ваксина е била във финален етап на проучвания и че ще е ефективна срещу всички мутации на коронавируса. 

Все още не е ясна официалната причина поради която Агенцията по лекарствата не е е разрешила клиничните проучвания върху хора

Най-широко тиражираната версия е, че докладът се бави заради необходимостта експертите да проучат обстойно проведените вече опити с маймуни, тъй като една от тях е починала. Според Мариано Естебан е „напълно невярно” твърдението, че смъртта на макака е следствие на ваксината, тъй като аутопсията е показала, че има белодробно увреждане, но не то е причината да почине. 

Създателите на ваксината гарантират , че всички международни протоколи са спазени. В момента във Висшия съвет за научни изследвания се разработват три варианта на ваксини, от които този на Естебан е най-напреднал и по време на тестовете с мишки е показал 100% ефективност. 

Той е на базата на инокулиране на атенюирана версия на вируса, а не на РНК и по думите на създателите е като ваксината срещу едра шарка. Вече са набрани първите 112 доброволци от болница Де ла Пас в Мадрид и се очаква единствено разрешението на Испанската агенция по лекарствата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени