Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен код за опасни жеги в 9 области

| обновено на 02.08.21 в 16:42
Снимка: НИМХ

В 9 области на Северна и Южна България за днес - 2 август, е обявен червен код за опасно високи температури. Той е в сила за Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

В останалата част от страната е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38 - 41 градуса.

Освен за опасно високи температури, червен е индексът и за опасност от пожари в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долината на река Струма.

Червен индекс означава, че са възможни много силни, бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Това ниво на риск ще се запази и през следващите два дни.

41,6 градуса са измерени днес в Русе и това е исторически рекорд за датата 2 август, съобщиха от Хидрометеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

Абсолютният максимум за месец август още не е достигнат. Той е 44 градуса и е отчетен на 25 август 1993 година.

В Ловеч в 14.30 ч. термометрите отчетоха рекордните за това лято 40,1 градуса на сянка. От общината раздаваха безплатна минерална вода на централния площад:

„До обед каквото можем излизаме да свършим и следобед - вкъщи, защото е непоносимо“;

„На сянка. Шапка съм си сложил и гледам да не стоя много на слънце. Друго спасение няма“;

„В жегата за съжаление, ние трябва да работим, така че се справяме по някакъв начин, с вентилатори“;

„Повече течности, сянка и по възможност, водоем, язовир“;

„Самочувствие трябва да има човек, независимо, че е толкова топло. Ще дойдат и по-хладни дни“ -  споделиха граждани от Ловеч пред кореспондента на БНР в региона.

За шести пореден ден в Хасково е измерен температурен рекорд. В 14:40 часа температурата достигна 40,3 градуса на сянка. 
Заради високите температури пазарите на открито са почти празни. Хората пазаруват предимно рано сутрин или по-късно вечер, а по-малкият брой клиенти се отразява на оборота, споделиха търговци от столицата пред репортер на БНР.

„Никой не идва. Ние защо да работим? Заради жегата, разбира се. Всяка година е така. Между 14.00 и 18.00 часа няма никой. Почивка“;

„Работя на открито. Чувствам се като в Африка. Разхлаждам се с вода. Наплисквам си лицето, главата. Предпочитам да работя през лятото, защото през зимата хората ги е страх да излязат навънка, за да не ги хване грип. През лятото е по-добре. Сутринта отварям в 07.00 часа, до вечерта до 20.00“;

„Няма много хора. Половината са на море, другата половина на село. Няма печалба. Работим за разходи само“.

Днес до обед в Спешната помощ в София са постъпили над 20 сигнала от хора с оплаквания за световъртеж, прималяване, главоболие, сърцебиене, каза говорителят Катя Сунгарска.

Основната препоръка на лекарите при много високи температури е по-възрастните хора и тези със сърдечно-съдови заболявания да не излизат на открито в часовете между 10.00 и 17.00.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна