Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

| обновено на 01.08.21 в 20:18
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ -  57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец 

Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh).

Енергийният регулатор е утвърдил новата, по-висока цена след подробен анализ на представените от "Булгаргаз" актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел.

На откритото заседание на КЕВР преди дни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 09.07.2021 г. цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и към днешна дата достигат над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво ще достигнат 39-40 евро/MWh. 

От изнесените от него данни стана ясно, че котировките на петрола продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара за барел.

„Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. август, ще бъде значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

В утвърдената цена на природния газ от 1 август в размер на 57.60 ст. за мегават-час са включени компонентна цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, обществена доставка, както и разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище Чирен.

На тази цена обществения доставчик ще продава природния газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената днес цена е рекордно висока за последните 7 години.

Само в рамките на последната година цената на природния газ се е увеличила с над 150%.

За сравнение, през септември 2020 година, синьото гориво е струвало 22 лв. и 46 ст. за MWh.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.