Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 5-има ранени и 800 евакуирани заради горски пожар край Пескара в Италия

| обновено на 02.08.21 в 18:20

Продължава и борбата с пожарите в Италия. Огънят засегна Сицилия, както и няколко региона по Адриатическото крайбрежие, сред които Абруцо, Марке и Молизе. 
В Пескара пламъците достигнаха до къщите и плажовете в южните части на града, събощава агенция АНСА. Кметът на града определи ситуацията като "катастрофа с невъобразими размери", но допълни, че пожарите вече са овладяни. 
Огънят засегна четири резервата в покрайнините на града. В гасенето се включиха доброволци. Местните власти обявиха извънредно положение. Прокуратурата в Пескара е започнала разследване. Най-малко петима души са били ранени и около 800 души са били евакуирани. 

Пожарната служба на Италия заяви, че за последните 24 часа нейни служители са участвали в борбата с над 800 пожара основно в южната част на страната - 250 в Сицилия, 130 в Пулия и Калабрия, 90 в Лацио и 70 в Кампания.

Горски пожари има също в Гърция, Турция и Испания, припомня „Гардиън“. 

 Южна Европа се бори с една от най-екстремните горещи вълни за последните десетилетия, като температурите скачат над 40 градуса по Целзий, а огнената стихия принуди стотици хора да се евакуират.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени