Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция продължава борбата с горските пожари

| обновено на 02.08.21 в 18:11
Евакуация на туристи от Турунч, окръг Мармарис, провинция Мугла.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шести ден продължава битката с горските пожари в близост до крайбрежните курорти в Южна Турция. Броят на жертвите на стихията достигна 8. Специална техника за гасенето изпратиха в помощ на турските власти вече няколко страни от ЕС и други държави.
Огненото бедствие наложи евакуацията на стотици туристи от Бодрум и Мармарис, тъй като пламъците се приближиха в опасна близост до бреговата линия. Жертвите вече са осем. Двама са загиналите вчера в южния град Манавгат. Десет души в района са пострадали и са настанени в болница. Местни жители се включиха в помощ на огнеборците на фона на растящите критики за липсата на самолети за гасене на огъня. Местен жител на Мармарис:
 "Догато горят тези пожари и имаме това бедствие, много жители на Мармарис, включително аз, не могат да спят спокойно. Трябва да носим отговорност за нашата Земя и да не позволим бъдещето ни да изгори. Ситуацията с пожарите сега е наистина тежка".
По-голямата част от близо 130-те пжара в страната вече са локализирани и са под контрол, написа в Туитър Фахратин Алтън, отговарящ за медийната комуникация на президента Реджеп Ердоган.

Съобщава се и за задържан по подозрения, че е предизвикал пожар умишлено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна