Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН ще представи своя проектокабинет на ръководствата на ДБ, ИБГНИ и БСП

| обновено на 02.08.21 в 19:20
Снимка: БГНЕС

Политическото ръководство на парламентарната група на "Има такъв народ" ще представи утре своя проектокабинет на ръководствата на БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Очаква се лично издигнатият за министър-председател Пламен Николов да представи предложения състав и структура на Министерски съвет.

Първата среща на "Има такъв народ" ще е с ръководството на "Изправи се БГ! Ние идваме" и започва в 14.00 часа в зала "Изток" на Народното събрание.

Тази сутрин с писмо до медиите председателят на групата на "Има такъв народ" в парламента Тошко Йорданов информира, че ще изпратят покани за срещи с тези политически сили, на които ще представят своя проект на състав и структура на Министерски състав, защото “всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността".

Срещата с БСП ще е в късния следобед.

От БСП потвърдиха, че утре в 17.00 часа ще се срещнат в зала "Изток" на Народното събрание с кандидата за премиер Пламен Николов, който ще ги запознае с проектокабинета. Още в петък от левицата заявиха готовността парламентарната група да покани на среща издигнатия за премиер от ИТН. В предаването "12+4" Иван Иванов каза: 

"Продължаваме да твърдим, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Очаквам утре да видя хората в проектокабинета на ИТН. Ако от партията на Слави Трифонов желаят да получат нашия конкретен отговор, това трябва да стане в най-кратко време". 

От БСП желаят споразумение с ИТН като условие за подкрепа на проекта им за правителство:

„Трябва да има при всички положения. В противен случай всичко това, което беше изговорено, дискутирано, сложено на масата като приоритети, ще остане във въздуха“.

Срещата на "Има такъв народ" с "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще бъде утре в 14.00 часа , а час по-късно ще бъде и срещата с обединение „Демократична България“. 

От коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" приветстват намерението на ИТН да запознае със състава на проектокабинета двете т.нар. протестни партии и БСП, заяви в интервю за предаването "12+4" Арман Бабикян.

Той обаче потвърди, че за да подкрепи правителство, формацията ще държи да има и писмено споразумение с партията на Слави Трифонов. 

Планираната среща за проектокабинета на "Има такъв народ" с "Демократична България" ще бъде на фона на напрежение между двете политически сили в последните дни.

Обединение "Демократична България" е получило писмена покана от партия "Има такъв народ" за среща утре, по време на която ще бъде представен съставът и структурата на проектокабинета.

Дясното обединение ще участва в тази среща, обяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов. "Демократична България" ще настоява кандидатите за министри да представят политики, за чието спазване да бъде поет писмен ангажимент:

"Дали на този ангажимент отгоре ще пише "споразумение", "меморандум", "записка", "програма", както искате го наречете, това е за нас детайл. Аз искам да мога да кажа на своите избиратели, че знам за какво съм гласувал, ако се търси моята подкрепа"- заяви Иванов. 

По-рано в пост в страницата си във Фейсбук Христо Иванов подчертава, че ако бъде потърсена подкрепата им по сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземат решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите.


В отговор на твърденията на лидера на ИТН Слави Трифонов, че от ДБ искат постове, въпреки че твърдят, че не искат, Христо Иванов написа: "Който твърди, че ДБ е искала парчето от баницата - лъже и лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялово участие във властта и партийни проекти".

Към ДПС няма отправена покана за представяне на номинираните министри, въпреки проведената първоначална консултация на "Има такъв народ" с Движението, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта преди дни, че трябва да се направи правителство и ГЕРБ ще съдейства за това с падащ парламентарен кворум, защото "при трети избори ще е по-трудно". 

Бойко Борисов: ГЕРБ ще съдейства за съставянето на правителство

"63-ма депутати сме ГЕРБ-СДС. Ако трябва, когато гласуват правителство, да излизат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство и да си понесат отговорността", отбеляза Борисов. 

По-късно днес обаче в пряко включване в профила си във Фейсбук Бойко Борисов обяви, че депутатите на ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала на Народното събрание и ще гласуват "против" предложеното от "Има такъв народ" правителство.

ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала и ще гласуват "против" правителството на ИТН


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени