Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за контакт между кралете на Испания и Мароко след дипломатическата криза

Испанският крал Фелипе Шести (на снимката) поздрави в писмо мароканския монарх Мохамед VI по повод 22-рата годишнина на престола.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Испанският крал Фелипе Шести поздрави мароканския монарх Мохамед Шести по повод 22-рата годишнина на престола. Това е първото официално писмо между двамата монарси след избухването на дипломатическата криза през април тази година.

В писмото, на което все още няма отговор, испанският крал е изказал от „свое име, от името на правителството и на целия испански народ“ „най -добри пожелания за здраве и просперитет на много приятелски настроените марокански хора“.

Освен това монархът е изразил своите „най -искрени пожелания за благосъстоянието на суверена и кралското семейство“.

Това е първият опит за контакт на Фелипе Шести с мароканския крал, след дипломатическата криза и нахлуването на над 12 000 незаконни мигранти на територията на Испания от Африка.

Поводът бе приемането в испанска болница за лечение от коронавирус на лидерът на военната групировка „Полисарио“ Брахим Гали, с когато Мароко воюва от години заради Западна Сахара.

Тогава мароканското правителство призова испанското да изрази ясна позиция относно суверенитета на спорните територии, но външният министър Аранча Гонсалес Лая заяви, че е „необходимо политическо решение на ООН, което да доведе до траен, стабилен и сигурен свят“.

Мароко изтегли посланика си от Мадрид , а премиерът Педро Санчес призова да се действа „дискретно“, тъй като арабите са „стратегически ценен партньор“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени