Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на продажбите на дребно в Германия през юни

Продажбите на дребно в Германия нараснаха през юни двойно по-силно от очакваното, следвайки разхлабването на противоепидемичните мерки, показват данни на федералната статистика Destatis, които са в подкрепа на възстановяването на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно скочиха през юни с 4,2% спрямо май, когато нараснаха с 4,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно доста по-слабо повишение с 2 на сто.

Спрямо юни 2020 г. продажбите на дребно се повишиха с 6,2% след спад с 1,8% през май тази година и осреднена прогноза за понижение с 2,2 на сто.

В сравнение с февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия, продажбите на дребно в Германия се повишиха през юни 2021 г. с 9,1 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха през юни с 1,4%, докато оборотът на нехранителни стоки скочи с 9%.

Германската икономика се върна към растежа през второто тримесечие, но възстановяването ѝ е по-слабо от очакваното на фона на затрудненията във веригите на доставки, които затруднения вредят на важния индустриален сектор, показаха данни на Destis, публикувани пред дни.

Свързаните с веригите на доставки притеснения и нарастващите в последно време коронавирусни инфекции поради по-заразния вариант Делта обаче влошиха икономическите перспективи. Независимо от това, Бундесбанк (Централната банка на Германия) очаква ръст на БВП на страната от 3,7% за тази година и от 5,2% през следващата година.

Проучване от миналата седмица пък показа, че потребителските нагласи за август бележат стабилизация, тъй като немските купувачи изглежда по-готови да харчат, но в същото време са по-малко оптимистично настроени относно икономическите перспективи с оглед на притесненията около нарастващия брой случаи на Covid-19.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.