Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

Снимка: БГНЕС

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация, с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но договорът беше потвърден“, заяви пред БНР Никола Макавеев, адвокат по дела, свързани с обществени поръчки, включително в сферата на медицината.

„Дали са налице основания за сезиране на прокуратурата, то винаги прокуратурата може да бъде сезирана, колко основателно е отделен въпрос.

По важният въпрос е какви са правните последици, които влече този договор и дали не са заложени някакви още при откриване на процедурата, върху която е сключен този договор и съответно дали този договор може да бъде изпълнен с оглед законодателството.

Ако е вярно изказаното от заместник – министърът на здравеопазването, в случай, че заданието за проекта е заложено така че не отговаря на действащите нормативни изисквания за лечебно заведение и на действащите стандарти, то ще говорим вече за начална невъзможност, тоест нищожност на договора, тъй като той няма възможен предмет“, смята Макавеев.

Припомняме, че зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви пред БНТ, че МЗ е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Националната детска болница,. Той казва:  „Повече от година дружеството, създадено специално за строежа на тази болница, не е свършило нищо. То превело 10% от сумата за строежа, т.е около 7,7 млн. лв. без ДДС авансово на изпълнителя "Главболгарстрой". "В договора няма такава клауза. Това е тежко нарушение. Тези пари би трябвало да се преведат, след като започне фазата строеж", пояснява пред БНТ още  Петров.

От своя страна от консорциума „ Детско здраве“, спечелили обществената поръчка обявиха, че договорът е публичен и всеки може да го прочете и да види има ли нарушения по него.

„А ако проблемът е в отказът за издаване на виза за проектиране, можем също да говорим за последваща невъзможност на договора , макар че въпросът е спорен, то тогава последиците са други. Това е въпрос, на който може да се отговори, след като се прочетат всички факти по делото и действащото градоустройство към момента на отриване на процедурата и към момента на сключване на договора. Така че, за да се каже има ли основание за прекратяване на договора трябва да се направи мащабно проучване, включително на възможността за техническо изпълнение.

Като също трябва да се разгледа хипотезата дали не са налице основания за изменение на договора и изпълнение в рамките на този договор“, поясни още адвокат Макавеев.

Още по темата в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.