Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Общност в помощ на зависимите”: Единственото, което помага, е пълно въздържание

Снимка: thinkstock/guliver

„10 момчета се лекуват сега при нас“, посочиха в „Преди всички“ Запрян Момчилов и Илко Бояджиев, основатели на фондация и консултанти за програмата “Преоткрий се” в подкрепа на зависими и техните близки на Фондация “Общност в помощ на зависимите” в Габрово.

„Всички зависимости са еднакво тежки и при нас помагаме на хората, които злоупотребяват с наркотични вещества, хазарт, алкохол, имат хранителни разстройства. Също по програмата „Преоткрий се“, която е безплатна, помагаме на хора със зависимости в Габрово. Това става два пъти в седмицата. След това ги насочваме към нашия Консултативен център.

Ние също сме зависими и сме извървяли дълъг и труден път. Затова решихме да предадем нашия опит и послания от тези, които на нас помогнаха, към други хора с проблем със зависимостите.

Единственото, което помага, е пълно въздържание", казаха още пред БНР Запрян Момчилов и Илко Бояджиев.

Те са открили центъра през пандемията, като балогодариха за помощта и подкрепата на община Габриво и екипа на кметството, които приемат радушно идеята.

Запрян Момчилов и Илко Бояджиев посочиха, че има нужда от повече информация сред децата и техните родители за вредите от наркотичните вещества, а също проблем е това, че хората странят от зависимите и тази стигма не помага на зависимите.

Още по темата в звуковия файл.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени