Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в еврозоната продължава да нараства въпреки недостига на суровини

Производствената активност в еврозоната продължи да се разраства със солидни темпове през юли, макар и по-слаби от предходния месец, тъй като отварянето наново на икономиката доведе до увеличаващо се търсене, но затрудненията във веригите на доставки доведоха до повишаване на разходите за суровини, показват окончателни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър.

Окончателният промишлен PMI индекс на агенция IHS Markit се понижи слабо през юли до 62,8 пункта от рекордния връх през юни на ниво от 63,4 пункта, но при предварителен индекс на ниво от 62,6 пункта.

Оптимистичното проучване следва данните на Евростат от края на миналата работна седмица,  които показаха, че икономиката на единния блок нарасна през второто тримесечие по-бързо от очакваното, продължавайки да се измъква от рецесията, причинена от коронавирусната пандемия, с оглед облекчаване на протовиепидемичните мерки.

Въпреки че предприятия в промишлеността останаха до голяма степен отворени по време на пандемичните локдауни, отслабването на ограниченията, предназначени да потиснат разпространението на коронавирусните инфекции, предизвика вълна от търсене на промишлено произведени стоки.

Графика на промишления PMI индекс на еврозоната


Производственият PMI подиндекс, който се взима предвид при оценяването на общата бизнес активност (на общия PMI индекс), отслабна през юли до 61,1 от 62,6 пункта през юли, но остава стабилно далеч над важното ниво от 50 пункта.

"Фактът, че ръстът на производството в еврозоната се е понижил леко през юли след рекордния подем през второто тримесечие, сам по себе си не би трябвало да бъде голяма причина за безпокойство“, коментира последното проучване Крис Уилямсън - главен бизнес икономист в IHS Markit.

"Но проучването през юли също така предостави допълнителни индикации, че производителите и техните доставчици се борят да повишат производството достатъчно бързо, за да задоволят търсенето, което води до все по-високи цени", допълни той.

Широко разпространеният недостиг на суровини и материали и лошата транспортна достъпност доведоха до ръст на ценовия промишлен PMI индекс през юли до 89,2 от 88,5 пункта месец по-рано, което е най-високото ниво от началото на проучването на агенция Markit през юни 1997 г. Цените, начислени за готова продукция (цените на изхода на предприятията) също нарастват с рекордни темпове през юли. швейцарски планински пейзажи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени