Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ обжалва решението за недопустимост на искането за предсрочно освобождаване на Гешев

| обновено на 02.08.21 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Гражданското сдружение БОЕЦ  обжалва пред Върховния административен съд решението на Висшия съдебен съвет, с което беше обявено за недопустимо искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов  предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

Съдбата на искането на БОЕЦ зависи от преценката на върховните съдии  дали сдружението има правен интерес да атакува решението на Висшия съдебен съвет. Според адвокат Пламен Кирилов,  правното основание  се съдържа в член Първи на Конституцията: 

"Народът, който се съставлява от неговите граждани, има право на упражняване на властта в държавата. Това упражнение може да бъде не само чрез институциите, но и непосредствено. По този член Първи за съжаление, досега аз не съм чул сериозен дебат, не съм чул и опити на гражданското общество да го използва така, както е написан, не съм чул и да има някаква смислена и работеща практика на институциите".

Затова и от БОЕЦ се надяват жалбата им да не последва съдбата на искането на Янаки Стоилов и да бъде обявена за недопустима: 

"Тази наша жалба е една провокация към институцията Върховен Административен съд, за да видим дали ще уважи правото на намеса на едно гражданско сдружение".

Освен Върховният административен съд, БОЕЦ сезираха и депутатите със Cтaнoвищe  зa cтaртирaнe нa пaрлaмeнтaрнa прoцeдурa пo oтcтрaнявaнeтo нa Иван Гeшeв.

Възнамерява ли и служебният правосъден министър да търси съдебно продължение след като мнозинството във ВСС бламира искането му за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев -  интервю с Янаки Стоилов очаквайте във вторник в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна