Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на инициативен комитет "Вода" в Хасково

Хората протестираха заради високата цена на водата

| обновено на 02.08.21 в 22:06
Община Хасково
Снимка: Емил Енчев

Протест срещу поскъпването на водата се проведе тази вечер в Хасково въпреки високите температури.  Хората се събраха на площад "Свобода", за да заявят недоволството си, като настояха за промени в Закона за водата и обновяване на ВиК мрежата в града. На демонстрацията присъстваха и депутати от района.

От инициативния комитет посочват, че липсва нормално водоподаване. Има ежедневни аварии и ниско налягане. По време на тригодишната криза с урана във водата хората са плащали негодна вода на цената на питейна. 

Сега според новия бизнес план на ВиК-Хасково предстои поетапно увеличение на цената, която до 2026 година трябва да стане 4,47 лева на куб. м. 

Милена Налбантова от Гражданския комитет "Вода" обясни: 

"Трябва при всички случаи обаче да има законови промени, които да разрешат на отделните населени места да има диференцирана цена за ползване на кубик вода".

Протестиращите поискаха оставката на управителя на ВиК-Хасково Тодор Марков заради загубите на вода от мрежата, честите аварии и несъбраните сметки от потребители:

„Да стане водата 15 лева, за да може държавата в лицето на нейните управляващи да се усетят, че нито асоциациите по ВиК работят така, както трябва, нищо не работи“;

„Загубите по бизнес план от 50%, за да скочат на 80…“;

„Вкарвали от 1 януари, предвижда се водата да струва 3,66 лева за кубик“, казаха протестиращи пред БНР.

Депутатите от „Демократична България“ Катя Панева и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Меглена Гунчева обещаха:

„Дали ще има възможност да се преразгледа закона за регулиране на ВиК. Дали има възможност да променим диференцирана да бъде цената. Аз съм предприела дори и мерки“.

„Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесе законопроект, с който да се спре одобряването на цените в бизнес плана, който е подготвен от ВиК-операторите за периода 2022 - 2026 година“.

Заради жегите протестът, организиран от Гражданския инициативен комитет "Вода", започна с час по-късно от първоначално обявеното - в 19 часа.

Червен код за опасни жеги в 9 области

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!