Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Акселсен е олимпийски шампион в бадминтона

Виктор Акселсен ликува след последната точка във финала.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион от 2017 година Виктор Акселсен от Дания проби азиатската доминация и спечели титлата на сингъл мъже на турнира по бадминтон на Олимпийските игри в Токио. На финала Акселсен, бронзов медалист от Рио 2016, победи без проблеми защитаващия титлата си от преди пет години Лун Чън от Китай с 21:15, 21:12 за 51 минути. 

Датчанинът поведе след средата на първия гейм, който спечели с 21:15. Във втората част той взе убедителен аванс от 12:7 и без проблеми затвори мача. 

"Не мога да го повярвам, не мога да повярвам. Невероятно е! Това беше детската ми мечта. Спомням си, че като дете тичах наоколо и си казвах "Това е финал на олимпиадата". Сега го направих и аз", каза минути след финала Акселсен. 

Датчанинът е вторият европеец, който печели олимпийската титла на сингъл мъже. За последно това направи в Атланта 1996 Поул-Ерик Хойер, който в момента е президент на Международната федерация по бадминтон.

Китаецът Чън печели медал на трета поредна олимпиада, след като в Лондон 2012 взе бронз. В спорта за третото място Антони Синисука Гинтинг (Индонезия) победи Кевин Гордън от Гватемала с 2:0 (21:11, 21:13) за 38 минути.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени