Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония отбелязва Ден на републиката

Mакедонскияt премиер Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

В Република Северна Македония отбелязват днес своя Ден на републиката.

Премиерът Зоран Заев отбеляза по този повод, че на Илинден през 1903-а и на Илинден през 1944-а, когато се е провело първото заседание на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония) са се случили големи държавотворни събития, благодарение на които днес македонският глас ечи по-силно от когато и да било.

Заев определи Република Северна Македония като държава, която въпреки блокадите и рисковете от издигането на нови преградни стени, се грижи за нуждите на народа си и руши граници:

„Аз съм уверен, че република България е приятел и че е много близо денят, когато македонският и българският народ ще се уверят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. И в двете страни има помнещи и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се изберат в интерес на своите народи“.

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски обвини премиера Заев, че е неспособен да постигне най-голямата стратегическа цел на Скопие - членство в Европейския съюз. За Заев Европа очевидно е само т.нар. Малък Шенген, заяви Мицковски и призова за общ блок против правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!