Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експертна дискусия за националната детска болница

Снимка: БГНЕС

Мястото на националната детска болница е в двора на Медицинската академия, като предимството за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура.

Това заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която участва в експертна дискусия на тема "Националната детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от "Демократична България".

Според Виолета Комитова, двете тези са: ще се демонтира ли сградата-скелет, или ще се прави нова сграда на детска болница:

"Ако искаме напредък, трябва да изчистим проблемите един по един", подчерта министър Комитова. Тя припомни, че въпреки проблемите със строителството има обществена поръчка, като в течение на времето се разбира, че сградата-скеле няма виза "проект за строителство".

При среща-разговор с фирмата, спечелила обществената поръчка, министър Комитова е предложила виза за строителство:

"Да им издам виза за чисто нова сграда, 20 метра висока, на същото място - за два дена им обещах, като министър. Те казаха: "Не. Ние искаме да правим ПУП, който ще отнеме много повече време, но искаме да се запази старата сграда. Защо искате старата сграда? Защото предметът на обществената поръчка е за реконструкция на стара сграда. Ще се провали нашата обществена поръчка".

Д-р Таня Андреева от "Демократична България" посочи:

"Експертите споделиха, че няма подробно задание, върху което да се осъществи един качествен проект. Министерството на регионалното развитие и министър Комитова бяха категорични, че реконструкция на изоставения строеж в двора на Александровска болница не може да бъде направена.

Следва оттук нататък целият път да бъде извървян наново и то по правилния начин - чрез подробен анализ на нуждите, чрез изготвяне на едно много подробно задание, в което са описани всички стъпки".

"Основната задача е да се отговори на въпроса дали България може да си поставя национални цели политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца", подчерта председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.